Halffabricaten en eindproducten fabriceren door middel van aluminium gieten is al jaren een van de populairste productiemethoden, in diverse industrieën over de hele wereld. Deze industrieën variëren van verfijnde en geavanceerde takken als lucht- en ruimtevaart bouwkunde tot de meer standaard takken als huishoudelijk apparaten en de auto-industrie. Hoe komt het dat deze productiemethode zo populair is? In deze blog gaan we er wat dieper op in.
Technische specificaties van aluminium
De voornaamste reden dat aluminium en aluminiumgieten zo populair zijn komt door de bijzondere technische eigenschappen van het materiaal. Ten eerste is aluminium bijzonder licht ten opzichte van andere metalen. Zo is het ongeveer één derde van het gewicht van staal en is daardoor de draagkracht ten opzichte van het gewicht vele malen beter. Daarnaast is het aluminium een stuk buigzamer ten opzichte van de carbonrijke metalen. Ten tweede is aluminium een enorm effectieve geleider voor elektriciteit. Alleen koper presteert op dat vlak beter. Ten derde zijn de mogelijkheden qua vormen bijna oneindig, door middel van aluminiumgieten.
Overige voordelen
Andere voordelen die bijdragen aan de populariteit van aluminium gieten zijn eigenschappen als de bestendigheid tegen corrosie, de flexibiliteit van het materiaal, het wordt niet aangetast door contact met voedsel en vrijwel door geen enkele vloeistof en ook niet geheel onbelangrijk: het uiterlijk. Voor veel mensen is de kleur van aluminium bijzonder aantrekkelijk en licht futuristisch. Niet voor niets wordt het gebruik in de meeste mobiele telefoons en tablets.
Diverse gietmethoden
Aluminium kan in zoveel industrieën gebruikt worden mede door de diverse beschikbare gietmethoden. Afhankelijk van waar je producten exact aan moeten voldoen is er een andere gietmethode beschikbaar. Als je eenvoudige vormen nodig hebt, die je daarna nog wil nabewerken is zandgieten de beste methode. Voor lichte producten die juist weinig tot geen nabewerking nodig hebben kun je het beste hogedrukgieten gebruiken.